Un semnal radio venit de la o distanță de 9 miliarde de ani lumină, capturat de un telescop uriaș. Cercetătorii indieni susțin că au captat cel mai îndepărtat semnal radio provenit de la o galaxie. Potrivit unui comunicat al Universității McGrill, semnalul cu o lungime de undă specifică, numită linia 21 cm, poate face lumină în cunoașterea universului timpuriu.
Cercetătorii din cadrul Universității McGrill și Institutul Indian de Știință au studiat semnalul și au descoperit că acestea a fost trimis când universul avea vârsta de 4,9 miliarde de ani. Semnalul radio captat de un telescop uriaș din India provine de la galaxia cunoscută sub numele de SDSSJ0826+5630.
Un semnal radio venit de la o distanță de 9 miliarde de ani lumină, capturat de un telescop uriaș. De asemenea, aceștia susțin că telescopul a reușit să capteze semnalul deoarece a fost curbat de o altă galaxie situată între semnal și telescop.
„Acest lucru are ca rezultat mărirea semnalului cu un factor de 30, permițând telescopului să-l capteze”, a spus Nirupam Roy, coautor al studiului și profesor asociat la Institutul Indian de Știință.
Citește și: Care este stadiul drumurilor de legătură de la Podul de peste Dunăre
„O galaxie emite diferite tipuri de semnale radio. Până acum, a fost posibil să captăm acest semnal special de la o galaxie din proximitate, limitându-ne cunoștințele la acele galaxii mai apropiate de Pământ. (…) Dar datorită ajutorului dat de un fenomen natural numit lentilă gravitațională, putem capta un semnal slab de la o distanță record. Acest lucru ne va ajuta să înțelegem compoziția galaxiilor aflate la distanțe mult mai mari de Pământ”, susține un cercetător.