În ultimele luni tot mai mulți oficiali europeni și-au arătat sprijinul față de aderarea României la spațiul Schengen. În acest context, Guvernul a mobilizat toți actorii politici pentru ca România să nu rateze aderarea la Schengen până la finalul anului.
Valul de reacții pozitive privind aderarea României la Schengen, oprit. Cu toate acestea, cu doar două luni înainte de acordarea votului pentru aderare, ambasadorul Țărilor de Jos din România a declarat pentru Europa Liberă că țara pe care o reprezintă nu are informații din care să reiasă un răspuns de acceptare a aderării României în spațiul Schengen.
„Poziția olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a transmis ambasadorul olandez pentru Europa Liberă.
Valul de reacții pozitive privind aderarea României la Schengen, oprit. Ambasadorul Roelof van Ees a adăugat că România trebuie să respecte normele care se referă „atât la implementarea acquis-ului Schengen, cât și la statul de drept”.
Citește și: Record după record la ANIF Galați. Un director tânăr face administrație fără perdea
Premierul României a convocat miniștrii direct implicați în aderarea României la Schengen, cum ar fi: Bogdan Aurescu (Afaceri Externe), Lucian Bode (Afaceri Interne) și Cătălin Predoiu (Justiție), dar și pe europarlamentarii români într-o ședință informală pentru a discuta despre eforturile comune pentru primirea în Schengen.
Premierul olandez, vizită în România
Premierul Olandei, Mark Rutte, vizitează astăzi România și se va întâlni cu militarii olandezi trimiși în baza de la Cincu. Acesta va fi însoțit la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, potrivit unor anunțuri ale președinției și guvernului.
Cei trei oficiali vor avea o întrevedere oficială, după care se vor întâlni cu militarii din România, Olanda, Belgia și Franța dislocați la Cincu.
3 thoughts on “Valul de reacții pozitive privind aderarea României la Schengen, oprit de opinia ambasadorului olandez în România”