Poliția municipiului Tecuci în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci vor marca joi, 23 martie, în intervalul orar 10:00-14:00, ziua Poliției Române.
În acest interval orar vor fi expuse mai multe autospeciale ale Poliției și vor fi organizate două ateliere educaționale la care pot lua parte tecucenii doritori.
Trupele S.I.A.S (Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale) vor prezenta armele și autospecialele din dotare și vor expune echipamentele de intervenție. De asemenea, va avea loc un atelier de criminalistică cu prezentarea instrumentului de lucru utilizat în cazul acțiunilor de cercetare a infracțiunilor, accidentelor și crimelor.
Totodată, vor fi expuse și documente de arhivă, uniforme ale Miliției și echipamente de epocă din colecții particulare ale colecționarilor Marius Diaconu și Virgil Tudor.
Ziua Poliției Române este sărbătorită anual pe 25 martie, i în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii, preluat ulterior şi pe actualul drapel al Poliţiei Române, după cum se arată pe site-ul oficial al Poliţiei Române.
„Primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul (crearea instituţiei agiei), continuă cu domnia lui Mihai Suţu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate şi reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază şi ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIŢIE.
La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite „Cronica poliţienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile „înaltei poliţii” şi „obişnuitei poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti.
Începând cu Legea de organizare a poliţiei a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (8 iulie 1929), competenţele organelor de poliţie sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate”, se arată într-un comunicat al Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci.