Începând cu 1 ianuarie 2023 vor intra în vigoare noi reguli pentru proprietarii care își închiriază locuințele, altfel decât în scop turistic. Aceștia sunt obligați să înregistreze contractul încheiat între părți și modificările ulterioare ale acestuia la organul fiscal competent.
Ca urmare a obligației instituită de O.G. nr. 16/2022, prin Ordinul 2031/2022 au fost completate prevederile Ordinului nr. 114/2019 în sensul că:
a) se completează procedura de înregistrare a contractelor cu noile prevederi legale;
b) se completează formularul „Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune” cu informații privind cuantumul chiriei lunare;
c) se aprobă formularul „Notificare privind nedepunerea la termen a cererii de înregistrare a contractelor de închiriere”.
Citește și: Galațiul unul dintre puținele județe alese să facă parte din Programul Tranziție Justă
Mai exact, pentru contractele de închiriere încheiate după data de 1 ianuarie 2023, proprietarii (persoane fizice)vor avea obligația înregistrării la organul fiscal competent în termen de 30 de zile de la data încheierii. Pentru contractele aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – persoane fizice – vor avea obligația înregistrării (dacă nu sunt deja înregistrate) în termen de 90 de zile.
Potrivit ordonanței de urgență, cererea de înregistrare, însoțită de copia contractului de închiriere, se depune de persoanele fizice direct la registratura organului fiscal, prin poștă sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță (SPV).
De asemenea, OUG prevede că organul fiscal va notifica persoanele fizice care figurează în evidențe cu venituri din chirii și care nu și-au îndeplinit obligația de înregistrare a contractelor.