Un student din Galați și o doctorandă din Belgia urmează să creeze un prototip al unui soft capabil să reducă efectul devastator al inundaților. Ulterior, cei doi vor realiza un sistem-pilot funcțional.
Soft pentru limitarea efectelor inundațiilor, creat de un student gălățean. Potrivit Adevărul, în perioada 3-7 octombrie, în orașul Leuven, Belgia, a avut loc Innovation Camp în cadrul proiectului Erasmus+ „Digitalisation of water industry by innovative graduate water education / DIGIWATER”.
Tema din acest an, la care au participat echipe mixte din șase țări partenere ale proiectului (Norvegia, România, Germania, Belgia, Cipru și Turcia) a fost utilizarea tehnologiilor moderne, cum ar fi loT. Big Data, în rezolvarea problemelor actuale din industria apei.
Soft pentru limitarea efectelor inundațiilor, creat de un student gălățean. Una dintre cele două propuneri selectate de către juriu a fost cea a gălățeanului Andrei Petrișor Lăbuș, student în anul III la specializarea de Automatică și Informatică Aplicată din cadrul Facultății de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și de la doctoranda Danitza Salazar, KU Leuven, Belgia.
Citește și: Record după record la ANIF Galați. Un director tânăr face administrație fără perdea
„Din cauza efectului de seră, inundațiile și seceta sunt tot mai dese. Acest lucru se petrece deoarece atmosfera are o capacitate mai mare de a reține apa, favorizând atât seceta, cât și inundațiile. În timpul inundațiilor zonele tampon pot încetini scurgerea și pot absorbi excesul de apă, reducând debitele de vârf și inundațiile. Ideea noastră a fost aceea de a crea un soft pentru recunoașterea acestor zone cu ajutorul diferiților algoritmi și tehnologii, precum Geographic Information System (GIS) și maparea cu ajutorul sateliților. Cu acest sistem s-ar putea reduce timpul de cercetare și alegerea cât mai precisă a zonelor tampon în funcție de anumite criterii sau parametri”, a explicat studentul, potrivit Adevărul.